Abonyi Attila (Dj szolgáltatás)

A 70-es években, tizenegy-két évesen egy tőlem 4 évvel idősebb ismerősöm által csöppentem bele ebbe, – az akkor még igencsak különleges – világba. Bár milyen hihetetlenül hangzik, de 13 évesen volt az első olyan általános iskolai bulim, amit már teljesen egyedül csináltam, mint „DJ”, – igaz még kissé félve szólaltam meg a mikrofonba. 16 évesen már olyan DJ-k mellett tanultam, mint pl. Arató András. Igencsak különc dolognak számított, hogy a 90-es évek elején már úgynevezett Nosztalgia bulikat tartottam, ahol nem az akkori megszokott 17-18 év körüli fiatalság volt a célközönség, hanem a 30-as és ettől korosabb szórakozni vágyók. Ebből adódóan volt az első esküvői megkeresésem is 1993-ban, ahol kb. egy 40 fős vendégsereget szórakoztattam reggelig. Amikortól már azt mondhatom, hogy az esküvői DJ szolgáltatás került előtérbe, az a 2006 – 2007-es évekre tehető. Ma pedig már évente kb. 40-45 esküvőn, és mellette jó néhány magán, és céges rendezvényen vagyok a „hangulatmanager”.

Zenekar vagy Dj?

Igazán jó válasz nincs erre a kérdésre, mert nem lehet az almát a körtével összehasonlítani. Bármilyen hihetetlen, de szerintem a DJ-k nem konkurenciájuk a zenekaroknak. A zenekaroknak a zenekarok, és a dk-nek a DJ-k a konkurenciái. Mindkét szolgáltatói körnek megvannak az előnyei. Magam is igen jó kapcsolatokat ápolok több remek zenekarral is, sőt vannak olyan esküvők és egyéb rendezvények, ahol együtt táncoltatjuk a közönséget.

Itt a fiatal pároknak célszerű figyelembe venni a meghívott vendégeket, az ő zenei ízlésüket. Tudom, hogy elsőre egy kicsit durván hangzik, de ha belegondolunk, akkor az esküvő után egy-két héttel a vendégek két dologra fognak igazán emlékezni:

1. Milyen volt a „kaja” 2. Milyen volt a hangulat, a buli!

Ennek függvényébe célszerű válogatni a szolgáltatók közül.

Bármennyire is ridegen hangzik, de az első feltételt a pénztárca fogja szabni, mert egy jobb esküvői zenekar, és itt most azokra a party zenekarokra gondolok, aki megjelenésben is, és technikában is adnak magukra – a zenei és ének kvalitásokról nem is beszélve, – teljesen érthetően nem a 2-300 ezres kategóriába tartoznak.

(És most egyáltalán nem szeretném azokat a zenekarokat megbántani, akik nem ebbe a körbe tartoznak, mert lehetséges, hogy náluk is „szétrúgják” a ház oldalát egy-egy esküvőn.) A zenekaroknak épp az a nagy előnyük, ami a buktatójuk is lehet, az élő hangzás. Mert hát énektudásban és hangszínben nem könnyű megfelelni az igazán széles zenei repertoárnak.

Tréfásan szoktam azt mondani, hogy „nincs is annál szebb dolog, mikor egy 120 kilós basszgitáros Zoltán Erikát énekel!”

És akkor a DJ-k ről…

Ha igényes, akkor tiszta zenei hangzást nyújt bármilyen stílusban, kizárt a hamis hang, nincs szünet és széles zenei repertoárral dolgozik. Ha igazán profi, szinte ugyan azt az érzést tudja nyújtani, mint egy zenekar, mert együtt él a vendégekkel lereagálja a táncparketten történteket, mind zenei stílusban, mind hangulatban.

Egy-két fő a szolgáltatói létszám, így kisebbek a járulékos költségek. Gyakorlatilag nincs lehetetlen zeneszám, amit ne tudna lejátszani. Szóval minimális azon párok száma, akik már az elején ne tudnák, hogy DJ-t, vagy zenekart keressenek.

Milyen szerepet tölt be a DJ a nagy napon? Miért érdemes profi DJ-t megbízni az esküvőre?

Ebben a kérdésben bizonyára vannak olyan DJ-k akiknek véleménye nem biztos, hogy egyezik az enyémmel. Véleményem szerint egy esküvői DJ nem csak egy zeneszolgáltató, mint más vendéglátói rendezvényen, vagy egy-egy nagyobb bulihelyszínen, és had szögezem le itt azonnal, hogy az sem egy könnyű feladat. Egy esküvőn a sokrétű vendégsereg tökéletes zenei kiszolgálása a cél. Ehhez nyitottnak és empatikusnak kell lennie a DJ-nek. A profi szolgáltató nem csak a zenére figyel. Számára fontosak a vendégek, figyeli a hangulatot nem csak a buli ideje alatt, hanem már az érkezésüktől folyamatosan. Megtalálja a „hangulatvivőket”, mert rájuk ügyesen lehet építeni. Nem tolakodó, de kommunikál a vendégekkel, igyekszik laza baráti viszonyt kialakítani velük.

És miért érdemes profi DJ-t választani?

Hát mert profi, mindazok a szempontok, amikre eddig kitértünk adottak a személyében. És senki ne felejtse, az esküvőt nem lehet a jövő héten megismételni, hogy jobb legyen!

Extra szolgáltatások…

Vannak úgynevezett zenés játék ötleteim a párok részére, amikből tetszésük szerint kiválaszthatják, hogy melyek legyenek azok, amikkel még jobban fel lehet dobni az esküvő hangulatát.

Abban az esetben, ha nincs ceremóniamester, vagy vőfély, akkor mint műsorvezető szívesen segédkezem a konferálásban. És ezt hadd hangsúlyozzam ki, hogy ez nem ceremóniamester tevékenység!

Minden egyes esküvőn külön egyeztetett fény és látvány-technikai elemeket kérhetnek a párok..